larssonm.blogg.se

Vi är ledsna

Kategori: Allmänt

Igår var vi på kliniken med Dina och nya hästen (Bubblan?). Dina gjorde en liten hälsokoll och var lite trött i bakknäna, väldigt tråkigt men absolut ingenting allvarligt utan ska bara vila en stund. Sådant som tyvärr ibland händer med sporthästar, jag känner mig ändå glad att det inte var värre och detta kan förklara varför hon känts lite kraftlös att rida.
 
Den lilla hade det desto värre.. Hennes mun hade flera sår och var inflammerad och vissa tänder hade därav inte kunnat växa upp efter att hon tappat sina mjölktänder. I 1,5timme så rensade veterinären hennes mun och allt möjligt otäckt rann ur. Det var blod, var och matreser som suttit där ett bra tag och luktade inte hallon direkt.. Detta har alltså gett henne oerhörda smärtor varje gång hon ätit och är antagligen förklaringen till att hon är så tunn. Vi mätte och vägde henne och hon är ca 164cm och väger 450kg. Tråkigast av allt var att det har gått så pass långt att de faktiskt inte visste om det går att fixa Bubblans mun. Då måste tänderna som har varit blockerade kunna växa upp för att det inte ska återkomma.
 
Vad ska man säga? Om man ska vara krass så har jag inte gjort någon förlustaffär då hästen är försäkrad för försäljningsbeloppet. Det handlar om hur man behandlar en varelse. Att det här stackars lilla stoet gått en längre tid med stora smärtor men ändå försökt att få i sig mat - för att överleva. Trots att hälften av maten ramlar ur och att hon är relativt mager så har ingen reagerat och åtgärdat problemet tidigare - nu har det gått så pass långt att det är så mycket mer komplicerat än det var när det hela uppstod. Varför har man djur om man ändå inte har för avsikt att ta hand om dem? Vem kan leva med sådanthär på sitt samvete? Och hur kan man vara så snål att man inte tar ut en veterinär? Dessutom fick den här hästen enligt uppgift föl redan vid tre års ålder, så antagligen har den även diat sitt föl med sitt munproblem och smärta vid tuggning vilket gör denna fyraåring ännu mer tapper och oss ännu mer ledsna.
 Jag är arg, ledsen och besviken men jag ska göra mitt bästa för att få den här jättefina hästen att bli frisk igen eller åtminstone ha en fin sista tid, helt sjukt att behöva säga så om en fyraåring. Håll era tummar för Bubblan och älska era hästar. För dom är fantastiska.
 

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Det löser sig med bubblan, men jag håller med, alla har rätt till ett värdigt liv & alla ska inte ha djur. Vi håller tummarna!

    2012-10-11 | 19:18:11

Kommentera inlägget här: