larssonm.blogg.se

Livet rullar på..

Kategori: Allmänt

Nu har livet rullat på stadigt här.. Jag är nog en av få personer som verkligen ser fram emot hösten, känns som att allt bara vart lite på halvfart under hela det här året. Eller kanske inte, jag har sett och gjort mycket roligt, haft en underbar flock hästar och människor omkring mig. Jag är dock inte alls så motiverad som jag var i början på året nu. Dinas skada har förstört typ hela min planering, nu när jag skaffat ett jobb där jag är ledig och kan tävla på helgen - nä då kan jag inte tävla av andra anledningar. Typ att världens finaste häst är skadad. Känns sådär att rida igång nu också, jag sitter bara och längtar efter att få min egna lilla gård med stadens bästa ridvägar och en typ enorm ridbana. Då kommer jag väl visserligen sitta och längta efter världens bästa stallfamilj som jag har nu istället, alltid är det väl något! Jag får väl försöka övertyga Lollo om att Britney borde bli sambo med oss ;-)
 
Jag och Felle bor själva i Marieberg nu, skönt att kunna bråka utan att någon hör på.. Haha nejdå, igår firade vi in det hela ordentligt med räkor, nybakt bröd och rabarberpaj. Vi åt som två hästar kan man enkelt säga, sjukt gott! Veckan blir nog dock lite stökig, dels har jag ridläger ute i Glanshammar och så firar Brantsbergarna semester på Malta. Blir alltså att åka åt fel håll på morgonen och släppa ut hästar för att sedan åka och jobba. För att sen åka till stallet igen och ta in, för att sen åka och mata dem ;-). Volvon får jobba hårt! Ska dock försöka lura diverse helsnälla människor, typ Felix och lillVilma när hon ändå är där. Tur att jag känner en hel del helsnällingar! Ha en fin kväll, så ska jag försöka höra av mig snart igen kompis. Förresten, är det någon som har ett fantastiskt, fabulöst företagsnamn till min framtida hästverksamhet? Då blir ingen lyckligare än mig över det förslaget.

Tänker olika

Kategori: Allmänt

Lilla Bubblan tävlingsdebuterade igår på P&J. Duktig liten häst :-).
Vad olika vi människor tänker förresten, att vissa är otroligt försiktiga och nästan ber om ursäkt för sin existens medan andra bara härjar fram. Igår var jag sådär jobbigt tjurig på alla som inte gjorde som de skulle. Dumt, onödigt men hade lite fullt upp med att ha tålamod för min häst än för dem.. Bland annat när Bubblan äntligen är inne med allt utom en halv hob i transporten (hon skulle sååklart inte åka hem igår heller..) och en människa hoppar in genom skötardörren och hojtar om vi behöver morötter och hon flyger ut igen för att hon blev typ svinrädd.. Då har jag lite svårt att vara trevlig..
Samma sak med hur man vill leva, hur man vill vara. Så otroligt olika igen! Det som är helt rätt för den enas lycka är den andras värsta mardröm. Man kan nog anpassa sig en hel del men det gäller nog att nysta ut vad som egentligen är viktigt för en själv?

Den gröna visar vägen

Kategori: Allmänt

Är en lyckligt lottad flicka dagar som denna! Helger är mysiga, lyckades dra mig upp ur sängen för att hjälpa till lite på Loviseholm, var dock väldigt lättarbetat där så kom hem rätt fort. Men älskar ändå att vara där, var ju ett tag sedan nu. Hoppas på att kunna våldgästa lite i slutet av nästa vecka, med Bubblan. Tänkte bara ge Elin några få dagar på sig innan så hon får chansen att landa, eller vad man nu ska kalla att komma hem till skitmånga hästar och ett jättestort företag att driva ;-)
Efter Loviseholm åkte jag till stallet och fick hjälp av mamma att hoppa med den här lilla filuren, Bubblisen som briljerade! Verkligen roligt, hoppade oxer uppsutten för första gången och som hon gjorde det! Visserligen var hon jättepigg och stundtals lite väl vild men på hinder var hon otroligt fin. Inte en annan tanke finns än att ta sig över - gärna även felfritt. Hon betedde sig otroligt vuxet och fick till och med prova lite höjdhoppning på hela 90cm :-). Nu måste jag verkligen anmäla henne till P&J på tisdag. Ska bara hoppa lite kaninhinder, typ 50cm då men mest för att hon ska få komma ut och se lite av världen! Tror hon kommer bli ännu vildare och vackrare då men åh, vad roligt det är att rida när det funkar. Att jag sedan mest guppar med för att det inte finns jättemycket annat att göra än att smacka lite och styra mellan stöden spelar inte så jättestor roll. Det är det här som gör att jag älskar hästar, att de är så ambitiösa och att se dem växa framåt med sina uppgifter. Känns även betydligt tyngre nu att hon tids nog, när hon är frisk och tävlad, ska säljas. Men det väljer jag att förtränga för tillfället, den dagen den sorgen. Fast erkänner att hon är en väldigt söt häst och har någonting som får mig att gilla henne lite extra :-)
 
 

Snyggt stall

Kategori: Allmänt

Har googlat, kollat i böcker och i tidningar på smarta stallösningar. Rätt kul faktiskt och jag vill ju såklart ha ett väl fungerande, snyggt och smart stall. Man kan väl lätt säga att det är en hel del saker som ska förvaras och fungera. Det är inte världens största sadelkammare till nya stallet, därav behöver man vara lite klurig. Funderar på att bara ha lädersaker där i första hand och sedan bygga lite hyllor eller skåp liksom på höjden med lådor för att få undan saker utan att få dem att se stökiga ut. Sedan ha ordentliga hängare till schabrak, tycker att det kan vara riktigt fint! Såg också att man kunde torka täcken med hjälp av stegar i taket osv. Riktigt smarta idéer folk har.
 
För mig är det viktigt att det är helt,rent och lättarbetat för att behålla glädjen. Det är så mycket roligare att smörja saker om man har plats att enkelt göra det och så vidare. Och så mycket roligare att arbeta med hållbara, välskötta grejer. Säkrare för alla dessutom! Dessutom om jag ska bedriva eget företag så småningom så vill man ju även vara representativ! Ett stall som är trevligt gör ju självklart ett bättre än ett precis lika funktionsdugligt men skitigt och oplanerat.
Coola inbyggda stallskåp!
 

Hästutbildning

Kategori: Allmänt

 
"Att hoppa på felaktiga avstånd är det bästa sättet att förstöra ung eller oerfaren häst". Citat John Withaker.
Kan inte mer än hålla med. Nu snackar jag inte om att man måste ha allting i huvudet eller en avståndstabell och måttband för varenda millimeter. Ju kortare avstånd - ju nogrannare. Därför tänker jag framförallt på kombinationsridning. Men, när du arbetar med den yngre hästen är det ditt ansvar att hästen får en så trevlig upplevelse som möjligt. Det är du som ska inge förtroende och utbilda hästen på ett så trevligt och framgångsrikt sätt som bara går. Jag blir lite skrämd av orutinerade ryttare på unga hästar, som till synes inte tycks ha någon hjälp att tillgå. Det spelar ju egentligen ingen roll om man gör det man gör i välmening eller ej, är ambitiös och snäll mot sin häst i övrigt när man utbildar den på ett sätt som skadar den. Sedan blir jag väl arg på den som bara skiter i det medan jag mer tycker synd om den som bara inte förstår bättre. Dock så fattar ju inte hästen skillnaden, för den är båda människornas sätt att träna den lika illa.
Jag har också lite svårt för när man ska gå in och lägga sig i, klaga på någon annans ridning/hästhållning. Detta är ju trots allt någonting otroligt personligt och för den som verkligen lägger ner hjärta och själ i det. Någonstans tycker jag dock att man borde ha vett nog att veta när man faktiskt behöver hjälp. Borde väl ligga i allas intresse att det blir rätt och riktigt?
- Själv tränar jag ju för tillfället både en ung och en äldre häst. Och även om jag har ridit många år så har jag aldrig tidigare haft eget ansvar över en så pass "grön" häst som Bubblan. Trots att jag haft chansen att rida många fina unga hästar, på Loviseholm framförallt, så har jag ju aldrig tidigare haft det yttersta ansvaret. Jag har tidigare samlat kunskap för att kunna utbilda. Jag är relativt rutinerad som ryttare även om jag absolut gör mina misstag, säkert nästan var dag skulle jag kunna förbättra något. Men jag tar hjälp av dem som är duktigare, erfarnare eller bara besitter en kunskap som inte jag har - eller som jag bara kan bolla med. Skulle inte kunna känna mig nöjd med en häst som jag enbart gjorde allting själv med, utan att fråga eller ta hjälp och träna. Detta eftersom att förutsättningarna för mig och hästen skulle vara så begränsade - och kvaliteten inte skulle vara så bra som det var möjligt.
Ju mer man lär sig om hästar - ju ödmjukare blir man för hur otroligt svårt det är.

the boat still float

Kategori: Allmänt

Har skenat runt lite sedan sist, mycket som händer nu i skolavslutningstider! :-) Ägnade min måndag åt att rida ut med min svägerska, låter otroligt vuxet och civiliserat va? Hihi. Lite häftigt att kunna umgås en halv dag med någon man knappt känner och faktiskt ha kul! Dock så är vi väl lite lika ändå, gillar hästar och två bröder. Under tisdagen så fick jag jobba på skolan, det var länge sedan nu så det kändes jätteroligt. Barnen var glada och en del hade växt eller tappat tänder. Under kvällen så firade vi att Felix äldsta bror tagit examen och den yngsta gått ut nian med god mat och trevligt sällskap. Igår efter stall, jobb och sådant där som jag gör på rutin så tog vi en kvällstur med båten. Snacka om typ underbart, strålande och härligt. Vi badade iskallt, absolut inte min idé, och lyckades också få bilen inlåst på parkeringen. Gick dock snabbt att lösa då det var min busiga farbror som var hamnvakt!
KKKKKKKkkkkKkkkallt!
 
Idag började jag dagen segt, med typ rabarberpaj till frukost. Sedan åkte jag och tog in mina hästar från spöregnet packade ihop och drog med Dina till kliniken. Vad glad man blir när man får höra att allt är som det ska igen. Känner mig betydligt mer pepp på att rida nu när jag kan komma igång och träna på riktigt. Gillar inte riktigt att hatta runt utan mål eller några planer. Älskar däremot att träna mot uppsatta mål och åka på fina tävlingar! Bubblan är snart där också, dock så tränas hon ju väldigt begränsat, vill ju även att hon ska öka i vikt. Men snart snart snart. Hon hoppade fint idag, ska anmälas till P&J nästa vecka bara jag får gå lite tidigare från jobbet.
 

glömde bort, hade inte tid eller ärligt prioriterade inte skrivning.

Kategori: Allmänt

Är förskräcklig, kan väl säga som så att det hänt lite saker - därav tvivelaktigt engagemang i skrivandet. Gillar ju dock att skriva, mina lärare har alltid sagt åt mig att ägna mig åt politik eller i andra hand författande. Antagligen för att jag gillar att uttrycka mig hoppas jag, eller för att jag ger brustna löften eller är en svävande drömmare.
 
Kursade hela tisdagen, bra saker att kunna! Jobbade på onsdagen, red mina fina innan också för att kunna kolla på Axels bal på slottet. Så fina! Och sedan maska av mina hästar innan jag drog vidare till Felles fotbollsmatch med pappa,bella och svärfadern. Vinstsviten höll i sig! Torsdagen ägnade jag åt att dra till Norrköping med far, svärfar, Felix och hans farbror. Där fiskade vi strömming, det var riktigt roligt! Jättefint väder och fiske i min smak, dvs man bara kastar ut och vevar in fisk på vart kast :-). Ägnade eftermiddagen åt ridning och utbildning av framtida ryttarstjärna.
Fredag började med veterinär för Desse, det har fortfarande inte vänt utan blivit lite värre. Skittråkigt, han har dock fått en sista chans. Det fungerar ju inte att ha en häst som uttryckligen har rätt ont, en svår skada och som inte svarar på behandling - det blir ett djurskyddsproblem och för vems skull har man kvar honom då? Men nu får vi se, hoppas och tro att han ska bli bättre!!!
 
Ganska tuff start på dagen, fortsatte med jobb och sedan studentfirande och uteservering. Lördagen gick rätt fort, red och fixade, kollade på Toms amerikanska fotboll. Sedan hängde vi på uteserveringarna igen! Söndag gick till att ingandla sommarlovspresent till min lilla bror, examens till Felix stora bror, minigolf, koll på IKEA, världens finaste hästar och deckarkvällsmys med mi familia!
 
Veckans absolut roligaste var dock att mina föräldrar numera är någonting så underbart som gårdsägare. Dessutom till mammas sedan länge drömgård. Än bättre är att jag får flytta med, eventuellt till eget litet hus brevid om det går att bygga ut det lite bara. Känns mysigt att bo ihop med hästar och faktiskt kunna få lite mer tid att ägna åt dem, liksom bara kunna gå ut en extra gång bara för att man har lust. Underbart, i oktober går flyttlasset. Sådana saker gör en flicka som mig lycklig!

Tandtrollsmåndag

Kategori: Allmänt

Idag har den här råttan vart hos tandläkaren. Åkte iväg från stallet klockan 9,30 typ, hon gick på transporten så duktigt så. I Söderköping tog behandlingen knappt trekvart, hon såg återigen betydligt bättre ut! Roligt. Lät henne vakna upp lite innan vi skulle lasta henne. Mindre roligt. Vi stod i 3timmar. Man kan helt enkelt bli galen för mindre. Men tydligen är det relativt vanligt att hästar som fått lugnande och smärtstillande blir rätt istadiga när de ska åka hem (för såhär gör hon då rakt inte hemma). Slutade iaf med att vi fick hjälp av ett par riktiga hästkarlar, som var där med världens arbetshäst, och inte ens tillsammans kunde vi reda ut det på ett tag. Tills jag tog av mig min tröja, drog den över huvudet på hästen, hade en gubbe med longerlina fäst i transporten och mamma som en bulldoser i röven på henne. Då gick det till sist. Man kan säga att det är rätt bra relationsprövning med hästar som pekar finger åt en i flera timmar... Tur att jag trots allt verkligen älskar min fina mamma! Nio timmar senare var vi tillbaka i stallet, med allt stalljobb kvar! Vi hade dock två nyskodda hästar kvar eftersom att vi har världens grymmaste hovslagare som inte blir uppäten trots att han gör dem ensam. Det värsta idag var inte att vi fick dra in en istadig häst i tretimmar, som vi fick lunchfördröjning på och sedan fick kasta i oss snuskig och snuskigt dyr mackmat utan det faktum att vi fortfarande älskar hästar detta till trots. /Dumskallar med@Mamma Larsson

Uppdatering, delux. Längdvarning ;-)

Kategori: Allmänt

Jag är hemskt ledsen över att jag är en så hemskt dålig bloggerska. Sorry! Har nog årets sämsta statistik just nu. Inte så konstigt med tanke på att denna sida vart torftigare än mandelkubb sista veckan. Hoppas ni inte tycker jag är olidligt spännande så ni har vridit er i era sängar under tiden ;-) Börjar att göra ett inlägg om vad jag gjort sedan i onsdags, sedan har det önskat ett hästskötarexamensutvärdering och lite tips. Vilket jag gärna ger eftersom att det trots allt inte är helt okomplicerat att plugga till! :-)
 
Under torsdagen och fredagen umgicks jag mest med mina fina hästar och hade dessutom lektioner med andra kusar och unga likasinnade. Gillar ridskolan! På fredagskvällen så blev det en spontanbio, vi gick på the great Gatsby. Som verkligen var great!! Satt typ och grinade hela filmen, dessutom hade den ett bra slut. (Jag hatar dåliga slut). Nej men absolut sevärd för alla dem som gå i sådana tankar.
 
I lördags så gjorde jag hästarna på förmiddagen och hade en lektion innan vi drog ut till Bellas fina sommarhus i Lanna. Där badade vi, iskallt, grillade och bara var tills alla var åter på banan och kunde köra hem under gårdagen. Jag och Felle valde att kolla på hans fotbollslag som hade match, motionerade varsin häst (duktiga Felix longerade Dina, vilken kung!) och käkade till sist Gyros. Våran bästa mat med andra ord. Har haft det rätt bra.