larssonm.blogg.se

Hästledigt

Kategori: Allmänt

 Två som gillar isvatten ;)
 
Lite hästledig förutom in/ut, klädbyten och fodringar. Mamma mockade så jag gjorde bara foder. Hade egentligen tänkt rida dina men tog chansen att bara vara en kväll. Hon har ändå gått hela veckan och kan gå lördag eller söndag istället :-) Vi hade skittrevligår på stan jag och Bella iaf, med god mat och bra drinkar. Lätt bästa sällskapet också!! Nu laddar jag för att köpa tapeter och bygga som om jag vore martin Timell imorgon ;-) puss!!

Håll tummarna.

Kategori: Allmänt

Har nu bokat tid till underbara Dina på Husaby. Hoppas verkligen på att jag får ytterligare några fina tävlingsår tillsammans med henne. Där hon faktiskt är fräsch. Nu sista säsongerna har hon ju tyvärr troligen inte vart det vilket känns jättetråkigt. Vågar dock inte hoppas för mycket, hon har ju haft sina problem tidigare och är ju inte byggd så särskilt hållbart egentligen. Samtidigt så är hon ju en fighter.. Så hoppas och tro kan man ju göra. Så mycket man vågar. Annars tror jag att hon blir en fantastisk mamma, bara hon får bli det och vara en frisk sådan. För göra mig av med henne nu känns väldigt långt bort. Hon är trots allt snart den häst jag har haft längst någonsin. Allis hade jag i 3,5år. Dina är snart uppe i den siffran. Jag har faktiskt aldrig ens tänkt på att sälja henne, med mina andra hästar har det ändå funnits i bakhuvudet att det kan bli aktuellt. Antagligen mycket på grund av hennes bakgrund och tidigare skador men samtidigt tror jag inte att jag skulle vara lika inställd på att behålla henne trots avbruten tävlingskarriär såhär tidigt i livet om jag inte tyckte om henne lite extra :-)

Vill ni se husbilder?

Kategori: Allmänt

FÖRE
 ¨lite senare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag är ju rätt dålig på att svara i telefon ;-)

Kategori: Allmänt

Hittade en rätt rolig bild på Facebook :-) nu äter jag typ kvällsmat och ska hjälpa till en snabbis i huset innan jag ska skena lite! Idag var en lite trött dag på jobbet på grund av lite sjukdom. Hoppas de mår bra igen imorgon, för allas skull!

Distansdebatt

Kategori: Allmänt

Har läst lite på internet angående debatten om distans som pågår. Tycker det är rätt spännande, jag erkänner mig verkligen inte kunna ett skit om distans det ska jag absolut medge. Jag kan ju dock skriva om mina fördomar jag har och hur jag ställer mig till den information som gått att läsa om i ridmedia den senaste tiden. För det vet jag hur jag tänker om i varje fall. Om ni inte har riktig koll, läs här!
 
Först om mina fördomar om distansryttare. Jag har upplevt på avstånd, har aldrig haft någon nära som ridit distans faktiskt, att det finns två olika typer av distansryttare. De som är seriöst vettiga hästmänniskor och då kanske även rider på lite högre nivå samt de som kanske rider lite mindre klasser och känns lite "bsport". (Sedan finns det ju även såklart seriösare amatörer och oseriösa proffs men detta är generaliserat. Alltså någonting jag tror, ingenting jag vet.)
Jag tycker mig ha sett halvknackiga araber som inte springer helt rent och aldrig ens nosat på att springa i någon slags form som blir kallade för tävlingshästar i distans. Trots att de blir ridna max ett par gånger i veckan och jag har svårt att se dem överleva en normal lätt klass i hoppning.
 
Samtidigt så har jag hört mycket om dem, aldrig sett, som tränar med pulsklockor, verkligen lär känna sina hästar för att kunna prestera på max. Som tränar upp senor och leder för att hålla och kan bygga upp kondition och muskler för att bli bäst och dessutom ha hållbara hästar. Samt tränar "vanlig" dressyr för smidiga, starka och återigen - hållbara hästar. Jag tänker mig också i min egna lilla fantasi att dessa hästar har ett fantastiskt liv med långa uteritter och varierad träning med detaljer på ett annat plan vilket borde ge betydligt gladare hästar än traditionellt tränade typ dressyrhästar i svårklass? Som går i ett ridhus hela dagarna, filar på extremt små detaljer och kanske eventuellt får bli uteridna på någon gång i månaden.
 
Att så många hästar blir uteslutna på internationella tävlingar på grund av hälta och ohälsa som hälften av startfälten känns ju som väldigt mycket. Dock så har jag personligen ingen aning om hur dessa kontroller ser ut? Talar vi om böjprov, då tror jag att minst halva världscupstartfälten i hoppning får tacka för sig under tävlingarna. Är det bara hälta vid visning för hand är det ju rätt sjukt att så många hästar blir halta/sjuka under loppen? Att man dessutom har upptäckt för unga hästar i startfälten är ju inte heller unikt, vilket ramaskri det blev för ponnymedaljörerna som inte kvalat korrekt, Eller har det aldrig hänt att unga hästar "råkat" hoppa fel klasser? Skulle inte tro det. Det är lätt att döma en gren som vi inte riktigt har koll på. Hur bra känns det i hjärtat att Hickstead dog, bara sekunder efter att han hoppat klart sin klass för ett par år sedan? Det var ju antagligen eftersom att världscuphästarna utsätts för en hel del press med mycket resor och stora klasser i kroppen.
Hur fungerar det egentligen med distansen, någon som vet?
 
Hur vi ska förhålla oss mest moraliskt till hästsport och tävling? Arnold skrev ju om detta i senaste ridsport som ni kanske sett? Hur vi ska få vår sport så ren och juste som möjligt. Att även den mest harmoniska rundan kan se rätt brutal ut i några få bildsekvenser. För mig är kunskap och kärleken till hästar svaret på det mesta, då kommer de där andra naturligt. För dagens hästar är trots allt även skapta för sina uppgifter. Vad tycker du?
 

Fantastiskt frånvarande

Kategori: Allmänt

Hej, minns ni mig? :-)
Har jobbat på och ridit så det rykt! I söndags som sagt så red jag med min million dollar baby till ridhuset. Trodde att hon skulle springa på lika vackert som hon gjort på snögärdet nu. Jag har tränat på att få henne mer håll- och ridbar förstås men framförallt att få henne att ha kunna gå inåtställd och inte hela tiden tittat utåt vilket på slutet gått kanonfint.
Men i nytt ridhus fick jag så jag teg. Hon hade inte ens bensinstopp utan det var snarare som om att dieselmotorn var tankad med bensin, hon tittade i varje hörn och ville nog helst bara lägga sig på den mjuka ridhusbottnen och sova en vecka. Tack för den. Jag red därmed som ett ridskolebarn på den där sega, tråkiga ponnyn som man gråter innan man får. Sparkade utan större resultat - satt som en fet padda i havande ställning med allvarliga problem med födandet. Så allvarliga att jag blev helt stressad, fladdrade med händerna och bara ville lägga mig brevid henne där i ridhuset ;-) Jaja, bra träning var det ju uppenbarligen i varje fall. Miljöträning för A och någon slags kondition/ föda barn träning för mig..
Lilla Alpha visade sin tuffa sida också - på vägen hem passade hon på att försöka sätta tänderna i hennes stackars sällskapsdam som ska lära henne att vara en städad kuse. Snacka om diva när fyraåringen ska sätta den tredubbelt erfarna på plats!
 
Idag har jag haft träning, superroligt! Hade egentligen planerat att ta med Alpha för mer ridhusträning men skippade det, kändes som det finns bättre väder att åka i för att bara jogga runt några varv. Nu har jag gjort en kladdkaka som jag kände mig välförtjänt, har verkligen vart på topp i stallet under hela veckan nu. Ridit ordentligen (om än jävligt fult ibland), nattat hästarna ordentligt, kvällsmockat och ändå kommit in i skaplig tid (före tio) och hela tiden känt mig nöjd med det jag uträttat. Sådant är också viktigt :-)
 
Semester? Yes please! Ska faktiskt ta mig tid till att äta middag med en av mina bästa vänner på fredag, bara det känns ju lite lyxigt. Tur man är lättroad!

Arga snickaren

Kategori: Allmänt

Känner mig lite som arga snickaren, förutom det faktum att jag är sämst i sällskapet på att bygga. Är trött, känner inte att jag bidragit så mycket men har ändå ont överallt. Har fixat stallet men har ridning kvar, kommer antagligen gå helt skevt imorgon.. Nu ska jag och Felix iväg en stund, sedan ska jag få ordning och ta kväll någon gång jag också.
 
OM jag längtar tills det här är över? Svar Ja. Det blir ändå ganska så fint (svårt att se om det blir kanonfint nu när det ändå är Så mycket kvar) och nu har jag lättare att se ett slut på det hela. Har ändå en bra känsla för det och hoppas och tror att vi kan känna oss lyckligt hemma därute :-)
 
Ska försöka skriva lite ikväll också, om hur jag igår försökte mig på att rida bland annat. Ledtrådar är: havande padda med förlossningsproblem och skev världsbild...

I sängen

Kategori: Allmänt

Idag tog jag sovmorgon utan att skämimas! Ska gå ut och släppa ut hästar nu och göra klart i stallet. Sedan ska jag rida bästa alpha i ridhuset för att till sist vara så byggbehjälplig att jag inte kan stå ikväll. Det är planen och det där med att inte kunna stå brukar vara lugnt men att hinna allt jag tänkt brukar vara aningens mer utmanande ;)

Serigöst ;-)

Kategori: Allmänt

Ska nog serigöst gå i ide. Tills det är vår alternativt har ett eget ridhus. Har förövrigt asdåligt samvete över att ha ätit skräpmat och godis och det faktum att jag tänker skolka från att rida idag. Det är väl inte så man utvecklar sina hästar och ryttartalanger? /omotiverad, trött tjurskalle. Hatar att må dåligt över att va dålig.

Man blev ju seg av deg

Kategori: Allmänt

Älskar verkligen ogräddade bullar. Man blir dock både varm och trött av att gå in och sätta sig. Att dessutom käka massa deg bäddar ju bara för seghetsdöden. Har ju en box kvar att mocka, hö att göra och rolig ridning. Bäst att sätta fart innan magen jäst upp av ohälsosam mängd bulldeg...

Tisdag

Kategori: Allmänt

Idag var jag utomhus fem av åtta jobbtimmar, det är rätt lyxigt. Man blir ju dock rätt trött av det i det här vädret. Och jag har ju en del utetid. På min fritid i och med hästarna osv. La lite tak med Felix också, krångligt=lätt relationsprövande. Blir riktigt arg på sånt där byggtekniskt jag inte kan. Imorgon är det ridlektion och lite mer avancerad ridning för egen del. 
 
 
da

monday

Kategori: Allmänt

 
 
Idag har jag jobbat, snabbade mig som sjutton hem för att fixa stallet för att jag och Felle skulle fixa vårt tak. Sedan kom han på att han hade träning iaf, attans ;-) Men då han jag gosa och fixa med mina fina tjejer. Alpha var betydligt tröttare än på bilderna så drog med mig henne på en promenad och nu ligger hon och sover i stallet. Gullig med bebisar, nu hade hon ju gått lite mer några dagar i rad och då tar bensinen lite slut. Annars är allt bra, hoppas det är likadant med er. Kram
 

Mys

Kategori: Allmänt

Hittade inte hunden i stallet idag, lyfte inte riktigt blicken.. Vilddjur ;-)
 
Efter ytterligare en byggardag känns det skönt att sitta i soffan ha druckit varm choklad, ätit fattiga riddare och ser nu på en bra film. Lite för spännande så jag bloggar lite samtidigt. Bygget går fantastiskt i vart fall. Duktigà grabbar jag har! Själv hjälpte jag bara till med lite isolering och trodde jag skulle typ dö, kli deluxe ;) Fina alpha fick förresten gå ut idag tillsammans med min fina vän jossi. Hon överlevde både kor, lastbil och traktor. Duktig, jag var mest rädd för fordonen. Måste skärpa mig! Skritätade ut barbacka på Dina, min pärla. Nu kvällsfodring, se klart filmen och sedan däcka i vår provisoriska säng. Mår bra :)

Så trött

Kategori: Allmänt

Och inte för att jag är trött utan efter att ha läst min tränare elins blogg. elin är en helt fantastisk, beundransvärd person som tagit sig från botten till toppen. Hon hjälper andra så mycket att hennes sovtimmar blir rysligt få. Hon mockar varje morgon, precis som hennes skötare. Hon rider ett brutalt antal hästar varje dag och sliter för att få alla djur och människor att må bra. som grädden på moset driver hon ett stort företag som ska gå runt dessutom. Så har någon idiot mage att kommentera hennes blogg så sjukt oförskämt och ovetande. Sök vård dumma människa. Ingen slår på min kompis! /skitsur

Bygger upp livet

Kategori: Allmänt

Idag har vi byggt på och det känns verkligen som om vi kommer någonstans. Har fått lite typ kanske eventuellt-löfte att vi ska kunna flytta ut med allt "klart" utom badrum till min födelsedag, hur underbart känns inte det? Idag började vi sätta upp några gipsskivor, satte upp innertaket i "nya" rummet, rev taket i sovrummet, drog bort väv från väggen, fixade med elen osv. Sådana saker man ser lite resultat ifrån, underbart roligt :-)
 
Red även på Alpha under förmiddagen. Den hästen lämnar väldigt lite att önska alltså, så nu håller jag enbart tummarna för att hon är frisk framöver så att hon får bevisa för alla hur fantastisk hon verkligen är! Galopperade i solen på glittrande snöfält i solen. Tänkte på det då hur mycket jag försöker "bygga upp" mitt liv hela tiden. Bygger upp ett litet hus för en liten del av framtiden, hästar för framtiden, funderar på att utbilda mig för framtiden osv. Fast allting händer ju nu. Det är dagarna jag lever som liksom spelar roll, att jag rider i solen, att jag får hjälp med bygget av underbara människor, att jag är frisk och glad. Ska försöka oroa mig betydligt mindre för framtiden från och med nu. Var bättre på det förr men börjar ju bli gammal, stressar upp mig, blir bitter och ska planera massa saker.. Helt klart ålderstecken ;-)
 
Nu är jag sjukt trött, vi byggde från 8-20 idag med undantag för min lilla avstickare för stallet då förstås. Ska sova.. Sedan på det igen imorgon förstås!
En glad dag utan bekymmer eller så särskilt mycket stress med vackra Allis <3

 

#hittaenergi

Kategori: Allmänt

Idag jobbade jag, hade sedan ett möte för mitt företag. Kul! Blev lite klokare. Sedan köpte jag fika, fikade upp det med familjen och fick bulldeg av mamma. Man blir som sagt seg av deg och jag var helt matt efteråt och kunde inte motivera mig till att rida, så mår jag dåligt över att inte ridit efteråt... Osmart! Kommer igen imorgon, helgen blir nog dock helt sjuk. Ska flytta in i huset, hinna med alla hästar och bygga mer än någon tidigare helg. Man blir mer matt av helgen än jobbveckan här ;-)

Tog två, betalade för en!

Kategori: Allmänt

Red ut på dina med liten i handen, de var duktiga :-) lilla alpha var dock trött idag, eller myssugen. Hon älskar verkligen att gosa och går man in till henne när hon ligger lägger hon huvudet i knät och ser ut som Bambi. Jag smälter i varje fall... 🐴💛💜💚

Snökaos

Kategori: Allmänt

Snön krånglar till mitt liv lite lätt. Krångligare att åka bil, rida och allmänt extrajobb ger den. Skönt med ljus men det räcker väl med ett litet täcke? Mitt favoritgärde har dessutom blivit helt Sankt = min snöträning blir tusen gånger sämre. Klag klag ;-) Har isf haft en rätt bra dag på jobbet, gick upp i tid och hade en kanontrevlig lektion. Nu ska jag ut och rida en i varje fall, förhoppningsvis blir det två? 

Okunskap är hästens värsta fiende

Kategori: Allmänt

Idag har jag firat felles namnsdag och ridit i helt okej väder på snälla hästar! Inte helt lätt att sitta där man ska med hala termobrallor.. har inte så mycket mer att säga om dagen, lite lagom liksom! Vad jag däremot oroas av är okunniga hästmänniskor. Jag är absolut inget proffs och har tonvis med saker att lära mig. Just därför kanske blir jag livrädd av människor som inte vare sig vill eller kan fatta hästars enklaste signaler eller behov. Ser massa hästforum på nätet där de mest grundläggande sågas sönder och samman. Galet. Kanske därför Arnolds blogg är så sjukt poppis, jag fattar inte riktigt att alla tycker det han skriver eller filmar in är SÅ fantastiskt och revolutionerande. Får väl tacka honom och mina övriga tränare genom tiderna för att de fått mig att se det självklara och hela tiden försöka utvecklas vidare! Nu, sovdags! Må väl.

Soffhäng med kusarna!

Kategori: Allmänt

Varför kan jag inte bara få ta in hästarna, sätta dem i soffan och umgås så? Är inte ett dugg sugen på att gå ut i det här kalla. Att jag bor i Sverige är konstigt. På tok för kallt.. Eller om jag inte behövde vara ute flera timmar om dagen hade jag köpt det men nu.. Omotiverande var ordet. Hästarna är dock mer motiverande så jag biter ihop, fryser halvt ihjäl och bygger på köldbölderna så jag ser än lite mer slagen ut ;-) #

Totalt förslappad..

Kategori: Allmänt

Haha, vet inte riktigt vad jag tänkte när jag sa att jag skulle vila idag ;-) Med tanke på att jag mös ner mig med middag i fredags, lite fix igår men sedan fotboll hela kvällen. Finfint kan man ju säga. Idag så fick Dina ändå dra en pulka med lite ved i, hon var skitpepp. Roligt att se henne så glad. Sedan kom min gulliga bff hit, vi käkade, hängde och tiden bara flög iväg som alltid när vi ses. Mockning och allt det där hade jag kvar när mörkret föll men det var det värt. Red fina Alpha också, den hästen alltså. Kommer väl vara galen när hon kommer in i trotsåldern men just nu är hon typ min drömhäst. Att hon dessutom ser ut som en barbiehäst gör ju att de flesta smälter rätt snabbt för henne. Goding! Bubblan var så sjukt söt idag också. Jag blir lite rörd över att få umgås med de fina djuren som gör sitt bästa hela tiden!
Om cirka en månad är det dags för mig att åka med Dina till Husaby igen. Där får vi en fingervisning om vart vi egentligen ska. Jag hoppas verkligen att hon är bra då och kan börja tränas igen. Annars är det betäckning som gäller, sedan så är det ju det där med dräktighet och allt som ska stämma. Hingstar finns det grymt mycket fina att välja mellan, ändå har jag fastnat lite på två. Har lite idéer om vilka hingstar jag kan tänka mig nu.. Spännande även om jag hoppas att hon är frisk.. 

En härlig helg!

Kategori: Allmänt

Jag har haft det väldigt trevligt i helgen. Började med middag hos Hanna i fredags, riktigt gott och trevligt. Tack för det. Igår så hjälpte gulliga Felix mig i stallet, vi hämtade en soffa och lämnade den hos hans pappa. Finns nog inga snällare än de två! Är galet nöjd med soffan också, ville bara pussa och packa fram den direkt i ett färdigt hus. Men den som väntar på något gott..
 
Vi käkade ute igår och var sedan på aif-cupen på eftermiddagen och kvällen. Det har blivit en fantastisk fin tradition! Felix är dock lite för ambitiös, spelade en match trots att jag påpekade att han fortfarande var sjuk. Envis som en röd gris lirade han hela matchen och såg ut som om att han skulle dö och mådde skitdåligt efteråt. Idag så är han i Romme och åker skidor, går inte att stoppa den där killen. Hoppas att han kommer hem helskinnad!
Själv ska jag göra ett försök att bara vara nu en stund. Har inte blivit så mycket vila under denna helg heller och nu när jag har chansen är det bäst att ta den. Även om jag är dålig på det ;-). Sedan ska jag ägna hela dagen åt mina underbara hästar för det förtjänar de. Alpha ska få kuta lite på ängen i snön, perfekt nu när hon vart lite ömfotad innan hon får dojjor! Är också helt galet sugen på att åka pulka efter någon kuse nu när det är snö, vi får se hur det blir med det - Dina får ju inte springa och unghästarna kanske blir lite väl vilda? Med tanke på att Dina blir superbusig varje gång vi gör det. Tror de känner av hur roligt alla inblandade tycker att det är :))

Tack

Kategori: Allmänt

För idag, det var trevligt! Nu måste jag dock sova ;-)

Tjingeling

Kategori: Allmänt

Glädjefyllt men stundtals tröttsamt att leva såhär. Byggde en grym dominobana med barnen som de ska skicka in till rekordbyrån säger de. 100%kul! Ridning i spöregn, not lika kul även om hästarna var fina. Bubblan har dessutom idag lyckats klä av sig båda (!!) bakskorna, snacka om begåvat att ta av bägge samtidigt? Så nu ska jag ringa min härliga hovslagare och plötsligt få honom att spika dit tre par skor.. Imorgon blir det lugnt med hästarna, jag är dessutom bortbjuden på middag vilket kommer bli grymt kul :) 
 
Nu har vi fått upp trapp och dörr, undra vad som händer i helgen? :))

@jobbet

Kategori: Allmänt

På jobbet, vågar knappt skriva ut det här men det är nästan pinsamt. Att jag fortfarande är typ sjuk. Lär ha jordens sämsta immunförsvar, när jag var yngre var jag minsann frisk?! Nu ska jag rasta en stund till. Vad gör ni på er rast? Jag betalar räkningar, svarar på mail osv. Inte helt rätt enligt vissa här, vad tycker du? 

Soffägare

Kategori: Allmänt

Idag efter att ha släpat mig till jobbet efter årets värsta morgon (tidigast hittills ;-) ) och jobbat så åkte jag och Felix och köpte en soffa jag såg med jos igår bara sådär. Man kan säga att det var kärlek vid första ögonkastet så nu planerar vi huset efter soffan och inget annat.. Haha! Hade sedan lektion med kanontjej innan jag tog tag i skitjobbet och promenerade med dinisen. Alpha skulle egentligen ha trimmats idag men känner att hon behöver skor nu. Så de fick vila, kändes rätt skönt att få komma in nu trots allt. Käkar det jag för tillfället är lätt besatt av - rån&räkost.. tidigare var det avokado men nu är alltså detta mitt nya beroende! 
fina soffan är ny vår :))))) Känner mig stor ;)

Sovdags i knarkarkvarten

Kategori: Allmänt

Ledig idag, skönt med en extra dag! Nu ska vi sova i knarkarkvarten, totalt kaos här /fårpanikpåstöket

Mitt 2013

Kategori: Allmänt

Har vart ganska så mycket berg och dalbana. Ganska så tunga, jobbiga händelser har varvats med mycket glädjeämnen.
På hästfronten har det vart lite mer olyckligt än vanligt. Började relativt tidigt på året med att välta med släpet, fantastiska Dina klarade sig ju dock mirakulöst med en spricka i hoven som nästintill växt bort nu. Fick en "nygammal" häst också, fina Desse som tyvärr hade med sig en liten skada som hindrade honom från att bli en så bra hopphäst som han nog kunnat bli annars. Blev inte mycket tävling heller, Dina tog någon placering men gick hela tiden tillbaka till seg-mode och tursamt nog så fick vi ju mycket om och med reda på vad felet är. Inte helt säkert att hon blir bra än dock men skönt ändå att få veta. Bubblan har dock gått från klarhet till klarhet, både ridmässigt och med hennes sjukdomsbild. Förvärvade fina Alpha under hösten, vilket förstås var jätterolig! Till 2014 så önskar jag att Dina blir frisk, annars att vi kan betäcka henne. Att Bubblan kan fortsätta framåt, tävla lite och att vi förthoppningsvis hittar rätt hem till henne. Och sedan att Alpha gör fina rundor på banorna och kan gå både kvalitetstävlan och fyraårschampionat :-)
 
Annars har jag haft en väldig tur som flyttat, där mitt eget hem börjar ta sig. Stallet nära är ju perfekt. Jag har också haft en väldig tur med arbete hela tiden. Nu har jag mitt arbete på skolan fram till april vilket känns jättebra. Sedan har jag också haft en fantastisk tid på fritids! Har också kommit igång med min egna firma, vilket var ett av mina mål. Har rest och gjort en hel del roliga grejer så i det stora hela så har det vart väldigt bra. Mina nära och kära har ändå mått relativt bra, djur och människor, vilket förstås känns fantastiskt! Hoppas på ett nytt härligt år nu. Vissa kanske tycker det är överskattat men jag känner att det är en skön nystart :-)
 
 
 
 
 
 

Byggning

Kategori: Allmänt

Idag har vi byggt igen, roligt! Det går verkligen framåt, imorgon ska innertaket sättas upp :-) Snart måste vi dock flytta ut, grejer överallt.. Mina hästar är så duktiga och fina. Jag är superglad över att ha dem. Dina och Bubblan hade egen "skrittmaskin" - lösa på banan nyss och gjorde det så fint så! Alpha tömkörde jag och hon ser ut som en gp-dressyrhäst typ ungefär.. Verkligen fin!
 
Har inte jättemycket att skriva om förövrigt så lägger upp en fin bild på mini <3

Om att leva med hästar

Kategori: Allmänt

Jag tycker det här med hästuppfostran, eller överhuvudtaget hur man lever med sina hästar är otroligt intressant. Därför vill jag skriva ett eget litet inlägg om just detta. För att förstå mitt perspektiv lite ska jag börja med att förklara varför jag har hästar. Tidigare var det framförallt för att jag älskade att rida, tävla, utvecklas som ryttare och umgås med hästar samt roliga, drivna människor med liknande mål. Nu är det likadant, dock så har jag börjat uppskatta att exempelvis borsta, frisera, gosa och det runt omkring betydligt mer än som ung. Alltså har jag blivit endast nördigare med tiden och kanske lite mindre tävlingsinriktad. 
 
De hästar jag vill ha är därmed hopphästar för tävling. De ska vara hela och glada men såklart hästar med kapacitet för hoppning. En häst för större klasser idag står rätt högt i blod och kan därmed ha en viss nerv i sig. Ni är med så långt?  Jag kräver också vissa saker av mina hästar. Jag kräver att de ska bete sig på ett sätt som är säkert för dem själva och människor. Jag kräver att de enkelt ska kunna vardagshanteras. Så som enkla att byta täcken på, lätta att leda, snälla att borsta, lätta att lasta, enkla att fodra, lätta att hoppa upp på justa att rida osv. Detta för att göra allas vardag smidigare trevligare och säkrare. Jag är också av den uppfattningen att hästar tycker om att ha tydliga gränser och veta vad som gäller. Att de vet sin plats i flocken och vad som förväntas av dem. 
 
Hur jag tränar min häst lydig? Tränar och utsätter den för situationen och försöker göra det till en så bra upplevelse det går när hästen gör rätt. Gör den lite tokigt (ex trampar runt på stallgången) ignorerar jag det. Om hästen gör någonting fel (ex slår eller bits) straffar jag den genom att slå den en gång med baksidan av handen, dock aldrig i ansiktet. Dock så vill jag understryka att om man ska "aga" en häst så krävs det att man gör precis rätt i precis rätt ögonblick. Annars ger det motsatt - förvirrande och negativ effekt på hästen. Är man en tiondels sekund för långsam eller osäker så lägger man ner. Att slå hästen kan kännas jobbigt men om man tänker på hur stor den är och att hästar faktiskt uppfostrar varandra riktigt brutalt om någon häst inte beter sig på ett för dem ordentligt sätt kan man kanske förstå att det inte är så farligt trots allt. Det är ju skillnad att slå på en människa - inte helt enligt normen liksom även om det jag beskriver inte är så särskilt våldsamt utan en människa skulle rent teoretiskt inte ta skada av det. Sedan ska man ju aldrig slå ett djur i affekt utan det ska vara genomtänkt och i utbildande syfte. Inte för att man har en dålig dag eller blir arg.
 
Hästar speglar oss människor på ett fantastiskt vis. Om man är glad och på bra humör så smittar det av sig på hästarna. Samma sak sker om man är på dåligt humör. Kan ta ett färskt exempel, på nyårsdagsmorgonen blev jag för första gången på jättemånga år biten i armen av en inhyrdas häst (som typ är min favorit förövrigt :) ). Den kände helt enkelt att jag var irriterat trött och blev inget vidare glad av att se mig som fågelskrämma och tog sin chans. Var som sagt seg som en deg men om jag hade vart lite mer alert så hade jag tagit baksidan av handen och snärtat till den på halsen.
 
Det här är ju en väldigt laddad fråga, alla vill ju att djuren ska må så bra som möjligt och det här med att slå blir ju väldigt dubbelt. För mig är det jag beskriver okej inte mer. Om man dock inte alls vill aga en häst utan på andra sätt få den lydig så är ju det okej. Dock så har jag träffat många hästar med "mesiga" ägare som tagit över kommandot och därmed blir farliga för människor och dessutom mår ganska dåligt själva. Detta eftersom att de inte får tillfredsställda ägare, utan istället stressade och nervösa/rädda över någonting ska hända så blir ju hästen än mer förvirrad. Sedan handlar det ju om uppfostran vid särskilda tillfällen, det är ju inte så att man ska ha fight club varje dag. Dina till exempel vet exakt vad som gäller, hon är gammal i gemet och trivs med att veta vad som gäller och har stenkoll. Kanske hon kan prova med någon stackars ovan människa men inom en väldigt rimlig gräns. Bubblan och Alpha framförallt är ju yngre och testar gränserna lite mer. Det kan handla om allt ifrån att smaska lite på ens jacka eller prova om de kan gå in i boxarna och käka istället för att stå fint på stallgången. De händer dock kanske max ett par gånger i månaden, de är vänligt sinnade och jag vet hur jag vill att de ska bete sig och är därmed oftast väldigt glad och nöjd med dem!!
Vad tycker du om detta? Är jag en hemsk människa ;-) ? Håller du på med nh eller någon annan slags uppfostran?
 
 

Äckligt i bygget

Kategori: Allmänt

De här små krakarna hade nog en rätt hemsk död.. Hua!
 

Tjing tjing

Kategori: Allmänt

Klart i stallet, bara lilla alpha som ska jogga lite och dina som ska agera ridskolekuse :-) Är skönt att ha det gjort, har tom lunchfodrat kreaturen! Så nu går jag all-in på att bygga ett tag. När jag skulle sova igår blev jag nästan lite rörd av all hjälp vi får och blev skitstressad över hur tusan jag ska visa alla huR tacksam jag är. För ni ska inte tro att mitt byggar-mode är sådär glättigt, nä jag ser nog snarare ut som en sur citron ;-)

Byggare bob

Kategori: Allmänt

Lyckades med mina planer, om än något senare än tänkt. Sladdade banan, hade lektion med duktig tjej!! Hon utvecklas varje vecka, ambitiösa elever kan vara bland det roligaste jag vet :-) Har även spikat en del och sedan även skuttat lite smått, kul! Ser fram emot att tävla lite den här säsongen iaf, förra året blev det väldigt lite av den varan tyvärr. Och året innan det också när jag tänker efter. Nu ska jag ut och mysa med dina och sedan göra ett försök att sova, jag är dock väldigt dålig på att lägga mig i tid..

Rackarns!

Kategori: Allmänt

Har lyckats släpa mig ur sängen, slängt ut hästarna och nu fastnat på frukosten. Kom också på att jag behöver bara lite behjälplig till bygget idag också. Där händer det verkligen grejer just nu!! Jätteroligt. Idag ska det rivas en vägg, så vi har fått packa över massa saker och fick minus typ 5kvm.. Blir rätt mycket från tidigare 20.. haha men det går bra, nu börjar vi kunna se ett slut på det här. Och fint blir det, pappa och Jörgen är så sjukt ihärdiga. Hoppas med andra ord kunna hålla uppe tempot, kanske inte startade så bra imorse - håller mina tummar hårt för att inte ha fått samma skitsjuka som felle som vart däckad typ en vecka! Sedan är det ridhuslektion på förmiddagen, skönt att slippa bli dyngsur en timme idag i varje fall ;)
 

Kramis

Kategori: Allmänt

Liten var trött när hon kom in idag, mysig är hon också :) 
 

Woho!

Kategori: Allmänt

Glad idag, trots att jag glömde all mat till utflykten på jobbet just det, kvar på jobbet.. Haha! slutade fem, köpte spån och foder med mamma då, mockade, tog in och åt pannkakor. Nu är vi på fotboll och sedan ska vi hem och umgås med lite folk hemma, ska också försöka tömköra bebbarna. Imorgon ska jag försöka fodra, mocka, sladda banan, bugga bana och hoppa b&a innan klara kommer och rider sin fina simpson vid 11. En drömplan som lätt lär spricka men jag kommer att vara glad ändå :-)

Ställer mig till svars :)

Kategori: Allmänt

På lite frågor innan tummen får kramp av mobilskrivning.. 
 
Vad tycker din häst utan namn ska heta?
- vet inte än, alpha gäller just nu ;-)
 
Vad är det bästa med respektive häst? 
- Det bästa med dina är att hon är så otroligt snäll och vänlig. Bubblan att hon är känslig och rolig att rida. Alpha är lättlärd och vill göra bra ifrån sig. Sedan har de många andra bra och lite mindre bra egenskaper men dessa är de bästa.
 
Varför började du rida och när? 
- Min morfar var en riktig hästkarl och jag började umgås med hans hästar som typ baby. Jag började rida mer regelbundet när jag började skolan, till att börja med varje lördag för att sedan bli mer & mer. Min bästa kompis och jag var alltid i stallet och jag har igen mycket från den tiden då jag umgicks med hästar dygnet runt. Det är så man får känsla för det tror jag :)
 
Vad är din favorit- för, varm och efterrätt. 
- har många men om jag måste välja blir det kantarellsoppa, plankstek och kladdkaka. 
 
Kan du tröttna på ridningen och har du tagit en paus någon gång?
- Jag kan tröttna på stallskötsel och passande snarare än hästarna och ridningen. Sedan är det klart att det går mer eller mindre lätt. Skadade hästar har exempelvis gett mig tyngre perioder än när jag haft mål att träna emot och fått pris för mödan ibland också :) Har aldrig tagit paus längre än ett par veckor mellan" såld och köpt häst en gång för ca 7år sedan. 
 
Vad har du för mobil? 
- Iphone 4s, otippad fråga! Haha :)
 
Skriv tre ord om alla i din familj? 
-Kanske inte blir tre ord men kan beskriva. Min mamma är ibland lite sträng men typ den snällaste som går på jorden. Hon är omtänksam, rolig och kan lösa vilken person. Som helst problem på en kvart eller nåt.. Felix är väldigt snäll och omtänksam. Samtidigt som han är väldigt rolig och gillar att göra spontant tokiga grejer. Pappa är driven, målmedveten , lätt snål och väldigt rolig :-) min lillebror är typ den jobbigaste på jorden men typ alldeles för snäll mot alla - med undantag för mig då stundtals ;-) kort sagt rätt roliga allihop. 
 
Vill du ha barn när du blir äldre, eller kanske nu?
-Inga barn än på länge i varje fall. Vill resa, plugga och en hel del grejer innan jag kanske eventuellt möjligen ens funderar på kids. Har dock bestämt att jag vill få föl och hundvalpar någon gång i livet ;-)

Nytt härligt år

Kategori: Allmänt

Inleder 2014 med en hel del förväntningar, tror det här kan bli ett bra år. Bygget blir klart, ny tävlingssäsong och mycket möjligheter. Firade in fint och första dagen på året var perfekt. Vi kollade film, åt frukost på sängen, gick en långpromenad med kusarna och blev bjudna på kanongod kalkonmiddag. Nu har jag kommit in efter att trimmat hästarna, både alpha och bubblan verkar förstått att de är ett år äldre ;-) De gick super, särskilt bubblan som nog aldrig vart så avspänd och fin att rida. Vilat sig lite i form eller nåt!! Angående frågorna så lovar jag att svara snart, lite meckigt att göra det från mobilen dock..
 
Fin kille och (kalv?) alphis